cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Gen5 ftp broken since 15 December 2018

Moderator
Moderator

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

mweasner, 

 

Engineering has been working on this issue but have yet to see the FTP fail. I am still working with them to resolve this issue for you and I will be sure to provide them with this most recent feedback.

 

Your patience and understanding are much appreciated.

 

-Jay 

New Poster

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

Thank you.

Unfortunately there has been no obvious pattern to the hits and misses.  Most of my ftp connection attempts occur 0730-0750 MST and 1800-2100 MST.  I see successes and failures during these times as well as at other times during the day and night.  It just seems so odd that these issues started in December 2018 with no additions or deletions in the devices connected to my local network.

Moderator
Moderator

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

mweasner, 

 

Our engineers have been unable to reproduce the issue fully as they continually get the login prompt.
 

They recommend trying different types of FTP (Passive or Active) and trying other FTP applications to see if you consistently receive the same results. 

 

-Jay
 

New Poster

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

Thank you for the update.  It is still hit-n-miss with multiple apps, multiple computers, multiple handheld devices, and with and without passive enabled.  I've tried all that since the problem first started in December 2018.  Prior to December 2018 there were NO ftp access issues.  The only way I can get consistent ftp access is via the AT&T LTE network on my handheld devices.  I do continue to see what looks like worsening IMAP and http download speeds.  Sometimes the various speed test sites and iOS apps fail to even start due to horrendous (0 Mbps) download speeds.  Perhaps the HughesNet system has overreached its user capacity.

New Poster

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

A thought has occurred to me about a possible cause for the deterioration of my HughesNet service.  When the technician came in January 2019  to troubleshoot the ftp issue he said he saw high error rates.  He replaced the modem and the dish electronics.  Of course, that hasn't solved the issue.  What was not replaced was the coax cable run from the dish to the modem.  About 40 feet of that cable has been exposed to the harsh weather here (Sun, hail) and possibly birds pecking at it since the system was installed in 2013.  The cable just lays on the Sun-facing side of the roof and runs down the east side of the house.  It was not installed in a conduit to protect it.  If the cable shield has been damaged (hail, birds) perhaps that could be the cause of all the ftp, http, https, and imap issues I've been seeing.  Comments anyone?

Senior Instructor

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

I still think it's CenturyLink.

 

Edit: Anyway, I would tend to think a cable failure such as this, would not be as intermittent unless it was flapping around in the wind.


* Disclaimer: I am a HughesNet customer and not a HughesNet employee. All of my comments are my own and do not necessarily represent HughesNet in any way.
Assistant Professor

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018


@MarkJFine wrote:

I still think it's CenturyLink.

 

Edit: Anyway, I would tend to think a cable failure such as this, would not be as intermittent unless it was flapping around in the wind.


Have seen intermittent problems with coax when water invasion is the issue. Failure when wet, dries out and works fine till next time it rains or gets wet from melting snow, etc.

Senior Instructor

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

True, but I've had the same extrernal cable run since I had a 7000 modem. Only difference is now they're using one cable instead of two.


* Disclaimer: I am a HughesNet customer and not a HughesNet employee. All of my comments are my own and do not necessarily represent HughesNet in any way.
New Poster

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

Ah, CenturyLink.  We had their DSL.  But after a few years their service deteriorated too.  It got to the point that about once a month I had to call them about the download speed dropping to 0.3 Mbps (from its normal of 1.2 Mbps).  Their solution was to reboot a server on their end.  That solved the problem for about 30 days, then I had to call them again and they had to reboot their server again.  After a few months I got tired of dealing with the hassle and switched to HughesNet.  That was in 2013.  All was well until December 2018.  Now it seems that HughesNet might be suffering from the same type of service deterioration (for whatever reason).  Perhaps the solution needs to be the same: reboot some server on their end every month.  Worked for CenturyLink.  Worked for me until I got tired of it.

Highlighted
New Poster

Re: Gen5 ftp broken since 15 December 2018

Friday, 15 March 2019, at 0720 MST, ftp was totally dead.  I rebooted the modem 0723 MST.  But when the modem came back online it had lots of errors, mostly related to Web Acceleration (which had been ON before the reboot).  The Internet connection (all protocols) was dead.  I reset the Web Acceleration MBX but that didn't help; still no Internet connection at all.  I then disabled Web Acceleration.  The Internet connection returned.  AND ftp worked this time.  I assume that rebooting the modem is not supposed to kill Internet connectivity.  Perhaps this morning's episode is another clue in the long list of clues about why my HughesNet connection is so flakey.  Replacing the modem in January didn't help.  Disabling web acceleration in the past didn't help with the ftp connections, so I doubt it has any bearing on why ftp worked after disabling it following this morning's flawed reboot.  And so the saga continues...