cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

HT2000 Universal Plug n' Play Issue

Freshman

HT2000 Universal Plug n' Play Issue

I upgraded to Gen 5 from Gen 4 earlier this week and am happy to report the new Gen 5 service is indeed much faster and has resolved several nagging problems that I was having with Gen 4 such as: 1) impossibly slow Windows 10 updates; 2) continual “network was reset” errors in Apple iTunes; and 3) inability to “verify” iOS updates via Wi-Fi (had to switch to cellular).  Happily, these issues have disappeared with the Gen 5 service and I am getting 25-39 Mb/sec down and 1.5-3 Mb/sec up.  Good stuff!

 

Unfortunately, my experience with the HT2000 modem/router has been a mixed bag.  During the Gen 5 installation, I was connected (wired) to the HT2000 with only a laptop and no other network devices attached.  Once I was satisfied that I could connect to the internet, I sent the installer on his way and proceeded to reconfigure the HT2000 Wi-Fi SSIDs and connect my wired network; and that's when the real fun started.  As soon as I connected the ethernet cable from my main network switch, the HT2000 locked up tighter than a drum and I could no longer access the configuration pages (or anything else).

 

I won’t bore you with the details but after a couple of hours on and off the phone with tech support it turns out there is a KNOWN ISSUE with the universal plug n’ play (UPnP) software of the HT2000 router (support claimed it was just iOS devices).  In my case, performing a factory reset and disabling UPnP (uncheck the UPnP box on the advanced settings page) before connecting the rest of my wired and wireless devices finally solved the problem.

 

It has now been five days and both the Gen 5 service and HT2000 router have been working reliably with 25 to 30 wired and wireless devices (PCs, printers, DirecTV boxes, iPhones, iPads, Apple TVs, Windows server and etc.) connected at any one time.  The Wi-Fi coverage is less robust than the Netgear Nighthawk router I was using with Gen 4 but it is sufficient to cover the important areas of our house.

 

Hopefully the UPnP issue will be corrected in future firmware updates.  In the meantime, I would recommend disabling the UPnP feature of your HT2000 just to be safe – the last thing you need is an iPhone or iPad connecting to your network (think grandkids or guests) and blowing up your router!

  • WiFi-Modem
Tags (2)
16 REPLIES
Instructor

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

@steveandkris

 

There had been some previous posts about issues with connecting to certain websites and Xbox and PS4 connectivity and they were related to the HT2000W's Universal Plug n Play.  They are definitely working on it and will most likely have a fix with an upcoming software update.   

 

Glad you got it fixed and it's now working. 


AMD FX-6100 | Samsung 250GB 840 EVO SSD | Western Digital Blue 500GB HDD | 16GB DDR3-1866 | EVGA Geforce GTX 550ti | Windows 10 Pro 64-bit
Instructor

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

Actually the uPnP issue covers anything that requests an automated port-forward.  That means anything from consoles, to mobile devices.  There is a large banner on the side of the site stating to disable uPnP if you have issues getting to websites, or services not working after a period of time.

Personal Machine: ECS B85H3-M | Intel i5 4460 | 16GB DDR3-1333 | eVGA 750Ti | Samsung 830 120GB - Server: ASUS M5A99FX Pro R2.0 | AMD FX8350 | 32GB DDR3-1600 ECC | Intel Quad Gigabit NIC | 2x Intel Gigabit NIC | IBM M5015 | 650w OCZ ZS PSU | eVGA LP 710 | 8x WD RE 4TB disks - http://chucksbasix.com
Freshman

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

I had DishNet prior and just recently upgraded to Gen5 a few days ago. I have been pulling my hair out with it. I wish I had found your post sooner but I finally stumbled across a similar resolution of disabling upnp. It has now been roughly 12hrs and everything still seems to be stable. I am keeping my fingers crossed.
Tags (1)
New Poster

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

Has this UPnP bug been fixed?  I was upgraded to Gen5 over a week ago.  First modem became flakey shortly after the installer left.  Tech Support sent me a replacement Gen5 modem.  But it also died immediately after it was set up when I connected one of my webcams (which worked fine with Gen4).  I also see Wi-Fi 5G dropouts for hours at a time.  2.4G stays on.  But there are times when the whole modem goes flakey and drops offline.  No Ethernet or Wi-Fi connectivity to the modem when that happens although it does seem to be still connected to the satellite.  In looking at the modem UPnP configuration page it seems to imply that I need UPnP to have the computers and smartphones properly working together.  So, unless this bug is going to be fixed in the next few days I will have to demand reversion to Gen4 to get everything working again.

Highlighted
Advanced Tutor

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

@mweasner

UPNP is basically for automatic port forwarding, which may be used for streaming on computers and smartphones, but is also used for online gaming on consoles and using printers (like HP's) across subnets. Port forwarding is not really a hard and fast requirement for some of these things because many providers are getting smart about the potential security risks associated with it.

 

My advice would be that if you turn UPNP off and these technologies still work, there's no real reason to keep it engaged unless you absolutely need it.

Advanced Tutor

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

I should add if you really need to do manual port forwarding, there's a place in the wifi setup to do that.

Instructor

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

@mweasner

 

The 5Ghz radio issue is known to Hughesnet and they are working on it.  

 

You've had two HT2000W modems in a row go "flakey"?  What do you mean by "flakey"?  Something doesn't seem right.  I would think that the possibility of two modems in a row being faulty (besides the 5Ghz radio issue) is astronomical.  


AMD FX-6100 | Samsung 250GB 840 EVO SSD | Western Digital Blue 500GB HDD | 16GB DDR3-1866 | EVGA Geforce GTX 550ti | Windows 10 Pro 64-bit
New Poster

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

The first modem that was installed by the professional installer worked for a few minutes after he left.  But then I lost Internet connection from all devices.  That was following by the modem disappearing from the network.  The usage meter greyed out and going to the modem's web page failed to connect to the modem. It took a power recycle to resurrect the modem.  When that kept happening I called Tech Support.  She had me try several things, including shutting down all connected devices and add them one-by-one.  When I added the first webcam, the modem disappeared again.  After an hour on the phone with a very nice lady, she said the modem was indeed bad in that the 192.168.42.1 router address was bogus and should have been 192.168.0.1 (like it was with my Gen4 modem).  They shipped me a replacement modem.  After I swapped the modems, the new modem also had a 192.168.42.1, so I called Tech Support.  They said the nice lady had been wrong and that the router address correct.  So I reconnected the webcam that killed the previous modem.  Bang, killed the new modem too.  So I have left the webcams disconnected.  Everything was stable for a few days.  But Sunday evening the modem started its disappearing act again.  It would drop offline for a few minutes and then come back.  Wi-Fi 5G never came back that night and into Monday morning.  (I am not talking about satellite connectivity here; just local connectivity to the modem.)  Mid-morning on Monday the modem got stable after I did another power cycle.  Eventually Wi-Fi 5G started working again.  Been stable now for a few hours, but I no confidence in the HughesNet Gen5 modem until it proves to me it is stable for several days.

Teaching Assistant

Re: HT2000 Universal Plug n' Play Issue

It does seem the new Gen 5 modem/router combo has problems, especially the 5 GHz side. I'm still Gen 4 and my personal router with dual 2.4 and 5 bands. Personally like the dual band capability.

 

Hope they get the modem WiFi radio problem sorted out.