cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Advanced Tutor

Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Good Morning,

For several weeks now I've been experiencing problems with very slow webpage loading, and overall sluggish behavior.

I get  this 'error' that will show up in my System Control 12.1.9 A transmit problem has occured

Upon further investigation, looking at the diagnostic history, it appears to have something to do with the 'uplink'

 

Rebooting the modem, for a very short time, will help, but the error will come back and my service will go back to being very slow/sluggish, pages take forever to load, and overall very poor performance.  I will have red X under going across the 'uplink' section of the row.

I looked around the community and noticed that @BirdDog was recently experience the same thing.

Not sure if my problem is the same, and if he was able to resolve his issues or not, but any help or advice on how to correct this continuing problem would be greatly appreciated.

 

 

I took a screen shot of my diagnostics panel this morning below..

I know that @Liz is generally out on weekends, so I decided to wait until this morning to seek advice. This issue has been going on for several weeks now. I was hoping it would clear up on it's own..but no luck so far. If anything it seems to be getting worse/more frequent.

hnss1.pnghnss2.png

 

 

Many thanks in advance,

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Moderator

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Hi bare65,

 

This uplink state code (12.1.9) is a little different than some other ones in the community. The code you are getting generally points to a power problem, whether low or inconsistent. 

 

The main troubleshooting step for this, as Mark states, is to ensure the power to the modem is good. Try plugging it into an outlet that does not share power with appliances and is not plugged into a surge protector/power strip. If the errors persist after that, I will have to dig a little deeper.

 

~Amanda

View solution in original post

22 REPLIES 22
Advanced Tutor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Here is another screen shot from the diagnostic panel taken just a few minutes ago...

 

hnss3.png

Advanced Tutor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

@Liz

here is another screen shot..(hourly & 24 hour view)

I'm not sure if rebooting my modem erases all of the diagnostic history on just my end, or all across the board, so I'm hesitant at rebooting my modem again until I've heard back from you as to what I should do.

 

hnss4.pnghnss5.png

 

Highlighted
Assistant Professor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Many things can cause these errors, to include dish alignment and poor cabling, which would require a skilled technician to remedy. However, it's also possible that a quick inspection of the dish can show where the problem is.

Tree limbs around the dish that appear to be out of the way may actually be reflecting stray signals back onto the dish. These then cause standing waves that the modem interprets as transmission errors.

Generally, the dish should be clear of any foliage within 45 degrees in any direction. Pay particular attention to any branches that may be blowing into that area, which could possibly cause intermittent problems.

In the fall and winter you might also want to inspect the dish to see if there are any fallen leaves or ice stuck to it. These will reduce the reflective nature of the dish, possibly causing additional transmission (and reception) errors.

As well, cables and connections may become brittle or loose with frequent weather changes. So you may also want to see if the connectors are finger-tight and the cabling isn't cracked or weathered to the point where coax shield wire is showing through.


* Disclaimer: I am a HughesNet customer and not a HughesNet employee. All of my comments are my own and do not necessarily represent HughesNet in any way.
Advanced Tutor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Hi Mark,

Thank you for taking the time to reply..

These are the first things I checked out before hitting up the community for help...

The cable/wiring was all replaced when we upgraded to Gen 5 (we had Gen 4 / HN9000 before) a few month ago and I've personally examined the dish from outside which is mounted high up on the side of our house.

Visual Inspection of all of the cabling and connectors, both inside and out, looks good.

We have no trees or any other shrubary anywhere close to and/or surrounding our house that would interfere with the signal and/or come in contact with the dish itself and no other building that would otherwise interfere.

No bad weather (wind, rain etc) on our end either...

 

The last 2 hours, the 'error' has resolved itself (again)..without having to reboot the modem, but it is increasingly frustrating regardless of whether I end up rebooting or not as it is happening more and more.

 

I'll go ahead and reboot my modem but hopefully someone on the Hughesnet end can run further diagnostics to see what all is going on.

 

 

Advanced Tutor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Something is definetly not right...

I rebooted my modem about 10 minutes ago (approx. 1:15pm PST) and just within the last few minutes, the error code (12.1.9) has come back, and webpages are back to loading very slowly/sluggish.

 

Here is a screen shot from just a few minutes ago..

hnss6.png

 

Is there someone available who can look into this, or run further diagnostics for me?

Assistant Professor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Certainly seems as if something might be intermittent. Hopefully @Amanda or @Liz can remotely diagnose whether you need a tech to have a look at it.


* Disclaimer: I am a HughesNet customer and not a HughesNet employee. All of my comments are my own and do not necessarily represent HughesNet in any way.
Advanced Tutor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

It's the weirdest thing..but I certainly appreciate your help thus far @MarkJFine

 

Shortly after my last reply and reboot, I went ahead and rebooted for a 3rd time, and so far, now going on 6 hours, there has been NO uplink error code popping up. This time, instead of rebooting from the system control center, I went ahead and completely unplugged the modem for several minutes.

I'm doubtful that the problem has actually been resolved 'in the long run' as this 'on again, off again' behavior has become the norm these past few weeks.

It will appear fixed for several hours (and sometimes, if I'm lucky, a few days) at a time, only to then start throwing out this uplink error code again...which puts me right back to square one.

Assistant Professor

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Just a thought, and I'm not sure where you're located, but did this problem start when it got cold out?

If it's not an alignment issue, just wondering if it's a voltage variation issue triggered by a heater going on.

Some of the systems have been sensitive to power variations.

As such they recommend the modem to be directly plugged into the wall, and not via power strip or surge protector.


* Disclaimer: I am a HughesNet customer and not a HughesNet employee. All of my comments are my own and do not necessarily represent HughesNet in any way.
Moderator

Re: Uplink Error, Transmit Problems, Help/Advice Needed

Hi bare65,

 

This uplink state code (12.1.9) is a little different than some other ones in the community. The code you are getting generally points to a power problem, whether low or inconsistent. 

 

The main troubleshooting step for this, as Mark states, is to ensure the power to the modem is good. Try plugging it into an outlet that does not share power with appliances and is not plugged into a surge protector/power strip. If the errors persist after that, I will have to dig a little deeper.

 

~Amanda

View solution in original post