cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Beam 55 One Month Later

Highlighted
Associate Professor

Re: Beam 55 One Month Later

It's on the System Info page >.>

But yeah, gather that info before, and gather it again after... Would be interesting to see what changes take place.

Highlighted
Senior

Re: Beam 55 One Month Later

I'll record the requested info before I reboot the modem, and after, post

Thanks for the info all Smiley Happy

Highlighted
Senior

Re: Beam 55 One Month Later

 I saw my speeds were low compared to the usual 30+ early Am.
Data before reboot, after, increased speeds above red line.. Outroute Id remained at #1 the IPGW did change from 4 to 5.

 

Gen5 Speeds 11.6 .png

Gen5 IPGW Before before Reboot.png

 

 

Highlighted
Moderator
Moderator

Re: Beam 55 One Month Later

Good morning Alex,

 

Thank you for the screenshots and updates, I've sent this over to engineering as well.

 

 

Please create a new thread in the community if you have a question or need help. Unsolicited Private Messages may not get replies.
Highlighted
Senior

Re: Beam 55 One Month Later

Beam 55
Again slow speeds videos buffering at 6:30 Am , so I rebooted the modem, which changed the IPGW from 4 to 5 . Speeds improved, but not what they should be. In the speed data , the slower speeds are on IPGW 4 , the faster on IPGW 5, still no where the near 30 Mbs or better I used to have at this time of day.. I used to be able to not have video buffering at FAP speed- 2.8 Msa, but now at 4-5 Mbs speeds videos buffering. The performance with slower speeds is markedly worse.

 

Gen5 Am 11.7. Reboots.png

Highlighted
Moderator
Moderator

Re: Beam 55 One Month Later

Thanks Alex, I've sent your feedback to the engineers.

 

Please create a new thread in the community if you have a question or need help. Unsolicited Private Messages may not get replies.
Highlighted

Re: Beam 55 One Month Later

@ecoalex2, have you fell into FAP yet and ran testmy.net speeds during the peak time slow-down?

 

I am in FAP now and during the morning I am steady at 1.3Mbps, just enought to stream a youtube and say 240 to 360p.  Can do a netflix at Low.  Then by afternoon speeds starts to drop below 1Mbps and by peak slow of the peak time slowage, I am down in the 400K range for speed.  

 

If only we could be around 1Mbps it would be a great system, for me at least.

 

I am not heavy into streaming and don't do games, but do like to watch Netflix every now and then.  Need at least a tad above 1Mbps to keep that working.

 

Just curious what your FAP experience was before the slowness happened before I joined September.

 

TJ

Highlighted
Senior

Re: Beam 55 One Month Later

I am not in FAP yet, but even with the next tier , which was a given when I signed up, as I mentioned, streaming was doable at 2.8 Mbs.

Now it appears 2.8 does not allow streaming without buffering. Something has changed.

I too noticed that before the troubles, 1Mbs still gave decent performance, now, no.

It is a problem that many sites auto load video streaming, this uses up allowance..

After my 1 year subscription is over, I will reduce my tier, if the performance suffers (as it is now) , I would think I will seriously consider 4glte service I have available. It is a shame, as when Gen5 debued , It was great, now it has troubles, which so far are unresolved.

I would think given another month, if the orginal servixce is not restored, subscribers should receive reduced prices, for a reduced service, otherwise, a negative Business report, and Federal Communications complaint would be in order. I don't like to persue this, but with less than advertised, and documented  sub par service after a measurable time, we do have the records, a refund, or other remedy is desirable.

Hughes has been very fair to me, Liz and staff exceptional, i don't lay any blame on the support staff, the engineers however need to address the problem, and remedy it. It appears they are learning on the job. We should not pay for this "education"., and reduced prices until the problems are remedies is in order.. Reduced performance translates to reduced pricing. For many, there is 4Glte available, from what I see, it works very well for them, streaming videos and other programming.The prices are equal to a bit higher, the price you pay for dependability.

Just performed a speed test @ 3 Pm- both 30 Mbs or better, nothing to complain about, I didn't have half this early Am, before a modem reboot.

 

Tags (1)
Highlighted
Senior

Re: Beam 55 One Month Later

I am not in FAP yet, but even with the next tier , which was a given when I signed up, as I mentioned, streaming was doable at 2.8 Mbs.

Now it appears 2.8 does not allow streaming without buffering. Something has changed.

I too noticed that before the troubles, 1Mbs still gave decent performance, now, no.

It is a problem that many sites auto load video streaming, this uses up allowance..

After my 1 year subscription is over,

Just performed a speed test @ 3 Pm- both 30 Mbs or better, nothing to complain about, I didn't have half this early Am, before a modem reboot.

 

Tags (1)
Highlighted
Distinguished Professor IV

Re: Beam 55 One Month Later


@ecoalex2 wrote:

 

It is a problem that many sites auto load video streaming, this uses up allowance.. 


This is a big pain and extremely annoying.  Sometimes, if I really want to read an article, but a video accompanies it and automatically starts loading, I'll quickly reach over and disconnect the LAN cable (my modem is only about two feet away) to avoid having the video suck up a bunch of data.  It's not quite so easy on WiFi connected devices, but for LAN connected ones, it works.  

 

I kind of wish they made an in line switch for LAN cables so I could just flip the switch instead of having to disconnect and reconnect all the time.  

 

Chrome used to have settings that you could change to stop videos from automatically playing, but they did away with that a few versions ago, the buggers.  


AMD Ryzen 5 3400G | XPG SX8200 Pro 500GB M.2 NVMe SSD | Western Digital Blue 500GB HDD | 16GB Corsair DDR4-3000 | Windows 10 Pro 64-bit