HughesNet Community

I have been having problems with wifi use

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
garyandkimsunde
New Member

I have been having problems with wifi use

I have been having problems with wifi use on a Samsung Galaxy 5 and an iPhone 5SE. We seem to have a lot of issues watching video clips on Facebook. They stop after a few seconds then start 1-2 seconds later. I have plenty of data right now and we upgraded to another data plan about a month ago to see if it would fix the issues, but it didn't. Any thoughts on what to do to fix this issue? This is my test speed this morning from my computer. http://www.speedtest.net/my-result/53... --download of 24.6 & 0.86 upload. Not sure if that is good or not. I ran the test on my phone and got these results: download 19.08 with upload of 2.61 (I ran this test about 20 minutes after the first one). Any thoughts on how to make the wifi more effective on the phones? When we switch to the network, we don't have the same streaming issues.
72 REPLIES 72
garyandkimsunde
New Member

This week has been really bad.  I'm going to run some more tests.  Prior weeks have been so.  I've been in and out of town and very busy so I haven't been able to run them sooner.  This morning is REALLY bad.  I can't even get the test site to load and the hughes site took forever.
Gwalk900
Honorary Alumnus

There has been some weather issues affecting some Gateway locations.

Take a look at the modems SCC at 192.168.0.1 and see if you have any active error codes or conditions.

Are the icons marked as #1 and #2 both green ?


garyandkimsunde
New Member

No.  #1 is orange and #2 is green.
Gwalk900
Honorary Alumnus

Orange is telling you that you are in FAP. That is too say that you have used all of your monthly alloted data for the usage period in question. and therefore your sppeds have been "throttled".
garyandkimsunde
New Member

looks like we are out of data...was surprised by this as we watch ver little on the wifi but just found out my kid has been watching about 4 music videos a day or more which must be where all the data went.
Chris11
Alum

Hi garyandkim,

Glad to hear you were able to find the cause. I'm sure your system should be working normally while there is data to use.

- Chris
garyandkimsunde
New Member

Here is my most recent test...how does this compare to what I should expect?
http://testmy.net/quickstats/soannoyed
GW
Advanced Tutor

The 5 am and 7 am are incongruent but otherwise you're doing well.
GabeU
Distinguished Professor IV

As GW stated, your tests look normal.  Your tests that show a slower speed are that way due to them being in a peak usage period, when there are a LOT of people on using the system.  During off peak your speeds are good, some of them well over the plan speeds. 

Ryzen 5 3400G | MSI B450M Pro-M2 MAX | 16GB Corsair Vengeance DDR4 3000 | XPG SX8200 Pro 512GB NVMe | Windows 10 Pro
Chris11
Alum

Hello garyandkimsunderland,

Yes your speeds are right in what you should expect. Some even more than what your plan is advertised at. However if there is something you need more help with, or that you would like me to clarify, please let me know.

Thanks,
Chris