cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

New Gen5 WiFi doesn't work reliably

SOLVED
New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

I am also seeing the 5G Wi-Fi network dropouts frequently with the newly installed Gen5 modem (less than one week old).  Tonight I am also seeing a frequent disappearing act by the modem.  Modem disappears from Ethernet, Usage Meter goes gray, all network connected devices Ethernet and Wi-Fi lose LAN and WAN connectivity for a minute or so.  Then the modem magically reappears, along with connectivity.  Gateway ID 16, Beam ID 87, Outroute ID 6.

Highlighted
Adjunct Instructor

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

@mweasner

You might want to create a new topic for your specific issues.

Personal Machine: ECS B85H3-M | Intel i5 4460 | 16GB DDR3-1333 | eVGA 750Ti | Samsung 830 120GB
Server: ASUS M5A99FX Pro R2.0 | AMD FX8350 | 32GB DDR3-1600 ECC | Intel Quad Gigabit NIC | IBM M5015 | 650w OCZ ZS PSU | eVGA LP 710 | 8x WD RE 4TB disks
New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Sunday night I powered cycled the modem.  That seemed to have stopped the modem instability.  BUT it did not revive the 5G Wi-Fi.  There is still no 5G broadcasting itself Monday morning.  I have disabled and re-enabled the 5G network but still no 5G network visible.  I am close to asking HughesNet to revert me back to Gen4.  This Gen5 modem is too flakey.

New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Just seconds after I posted the above message about the modem being stable it dropped offline from the LAN.  When it returned on its own this time the 5G Wi-Fi network was visible.  BUT as I was typing this message the 5G network disappeared again.  I think "FLAKEY" is definitely the correct marketing word for HughesNet Gen5.  Was it rushed to the market?

Senior

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

There are recognized issues with the 5GHz wifi crashing on the 2000W and I think it is being addressed.

 

I have had good results with resetting the modem by unplugging the power cord from the power brick, waiting about a minute, then carefully plugging it back in. You don't want to do this fast for several reasons, the most important is the possibility of creating your own power spike in the box.

 

It takes a while for the router to reboot after the modem reboots and associates, so best to leave it alone for 5 minutes or so while it stabilizes.

 

If it doesn't come back at that point, go back and reset it as I described above. It may take 2-3 tries before it sticks, but it will stick.

 

And, coming from Gen4 (and being somewhat critical of it, myself), I'd recommend staying with Gen5. It really is a whole lot better and dealing with some of these early glitches is worth it - my 2p.

Moderator

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Hi mweasner

 

I'm really sorry to hear you have been having so much trouble after upgrading. We do have your account on file and I am currently running diagnostics, which takes a bit longer now that the new modem has Wi-Fi and thus more things to check. In the meantime it would really help if you created a new thread for yourself so we can make sure we isolate your specific problem. Please include a list of devices you are trying to connect and which ones have issues staying connected to a specific band. Depending on the results of the tests I am running, I may need to ask you more questions. Your patience and cooperation is much appreciated.

 

Thank you

Amanda

New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Thank you Amanda.  It will take some time before I get a chance to prepare the info you requested.  I really don't like having to do all this troubleshooting.  I am not a beta tester for HughesNet.  If you want to enter into such an agreement with me, let me know.  (I was a beta tester for Cox when they got into the Cable Modem business back in the 1990s.  I have also been a beta tester for Apple, Microsoft, Adobe, and many other companies.)

New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Amanda, I prefer to not post a list of my devices here.  Send an email to my email address on the my HughesNet account.  I will then send you a description of the Gen5 full problems and a list of the devices that worked on my Gen4 system.  Mike

Adjunct Instructor

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably


mweasner wrote:

Amanda, I prefer to not post a list of my devices here.  Send an email to my email address on the my HughesNet account.  I will then send you a description of the Gen5 full problems and a list of the devices that worked on my Gen4 system.  Mike


No one can hack your devices through Hughesnet, if that's your concern. 


AMD FX-6100 | Samsung 250GB 840 EVO SSD | Western Digital Blue 500GB HDD | 16GB DDR3-1866 | EVGA Geforce GTX 550ti | Windows 10 Pro 64-bit
New Poster

Re: New Gen5 WiFi doesn't work reliably

Wi-Fi 5G dropped out again after being OK for about a day.  Since HughesNet has known about this problem for some time and a fix is being developed, will HughesNet contact every Gen5 customer to let them know when they can start using 5G reliably?  If no such contact is forthcoming, customers will have to assume that Gen5 continues to be too unreliable to be recommended to their friends.