cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Upload Issue again

Highlighted
Junior

Upload Issue again

It made it almost a full three months that I was able to stream videos at any resolution without buffering with only the intermittant issue that would last no more than 48 hours or so. But I knew it couldn't last. While download speeds average 16.7Mbps upload speeds drop to an average of 3.3Mbps which means uploads are virtually shutoff at times. Those averages were attained between 1:00 am and 7:00 am 11:00 am to 3:00pm any day of the week. This has lasted more than two weeks now just to make sure it was a real issue and not a whiny complaint generated by a transient glitch. Currently all videos launch in 144p or switch back to that within seconds of choosing 360 or 480 regardless of the time of day with the corresponding state code of 12.1.9 lasting from 30 seconds to 10 minutes occuring roughly every 15 to 30 minutes.

 

The modem is plugged directly into the wall, it's been rebooted with the router bypassed, and though there is zero chance it could be related another desktop computer was used (only because I'm always asked to try that).

 

I have not called the repair number since they have not yet been able to offer any fix and this is where they suggest I bring the issue in the hope that it might catch the eye of a moderator who can delve into the irritation with a better chance of success. The last one to deal with this posted it would be looked into and without another communique the issue was corrected, more than less, for the period I stated, nearly 90 days (76 to be exact). 

 

I'm on Gen4 having no reason to upgrade to Gen5 (even though technicians have advice me to do so) since I already have a router, 50 gigs of time, and no issue with download speeds beside the fact that it would cost me something like $40 more a month.

 

I'm open to suggestions.

 

It occured to me that I didn't present max speeds which I'm concerned might be a bit of wishful thinking. 69.1Mbps download and 86.8Mbps upload. (And who said this wasn't a gamers provider)

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Junior

Re: Upload Issue again

GabeU,

Ok, finally got Testmy.net figured out except for one issue, combined testing with max data set. testmynet.PNG

You see the tabs to the right of 'optional'? Both will set the 'minimum' data size but  won't affect the maximum so it still tests anything it wants and of course, if it tests something reasonable the first time and runs quickly it will rerun with more data the next time so it is very important that I remember to click nfw. I'm following your instructions but unless I test upload and download separately I have no control over the maximum data used.

 

Hughes Level 4 called today (1/11/19) and when she had me run the upload test it was 33Kbps up and 21.3 down. Unplug the modem, bypass the router, long periods of silence and 'still buffering' for 25 minutes until it finally steamed without buffering but I haven't a clue what she did and I got the idea that she had a quota on either words or characters used, kink of like Twitter. I appreciated what ever she did but as she trying to get off the phone I asked if 2215 ms ping rate wasn't a touch long. She said she didn't know, 'bye'. I've never asked any tech about that before so I don't know if only certain techs are familiar with ping rates. I let it go and won't complain unless it becomes a consistant issue. What  is your average ping rate? I don't know if testmy.net arbitrarily picks Dallas to ping but that's what this is testing. I understand that a high ping rate will affect the loading of a page which is what I'm running into. Slow to connect, handshake, etc. but once loaded it streams with litte buffering now. She must have done something, 1.5 Mbps up - 25Mbps down. Just so it stays. Thanks for the info.

 

Oh, you're right, I wasn't able to see that your note about being out of data was addressed to someone else. I've yet to figure out this board.

 

20 REPLIES 20
Professor

Re: Upload Issue again

Curious: what are you using to measure your speeds?

 

*I am not a Hughesnet employee or representative. This is a customer-to-customer tech support community, and I am a customer.

Distinguished Professor III

Re: Upload Issue again


@dfbeck wrote:

While download speeds average 16.7Mbps upload speeds drop to an average of 3.3Mbps which means uploads are virtually shutoff at times.


I'm a little confused.  An upload speed of 3.3Mbps is better than what probably 99% of us get, and is higher than the advertised Gen5 up to speeds.  Gen4 is lower than that, I believe.  

 

A 12.1.9 State Code is indicative of an issue, no doubt, and your problem playing Youtube videos is also indicative of an issue of some type, but an upload speed of 3.3Mbps is fantastic.

 

To parrot maratsade's question, what are you using to measure your speed?  Is it still testmy.net?  If so, something's very "not right".   


AMD FX-6100 | Samsung 250GB 840 EVO SSD | Western Digital Blue 500GB HDD | 16GB DDR3-1866 | EVGA Geforce GTX 550ti | Windows 10 Pro 64-bit
Junior

Re: Upload Issue again

GabeU Maratsade,

 

Darn decimal points, refuse to stay where they're planted.  It should be .33Mbps and it's actually become even slower at .22Mbps while some videos refuse to even start. Testing was performed with Testmy.net, Ookla, and Xfinity Speed Test. Yesterday, 12/21/18, page loading was about as bad as it gets. Even text only pages with no embedded video was painfully slow causing Testmy.net to  time out. I'm running a speed test 12/22/18 at 2:49 and the upload speeds at 2.2Mbps are faster than than the download speeds at .430Mbps but as is the case those slow download numbers are only occuring intermittantly. I was going to average the data from all three speed applications but since the speeds vary with such rapidity even a 30 second difference is enough to generate an inaccurate reading so I used just Testmy.net as the official test. Intel i5 with 8gigs mem on Win 7

 

If a packet sent from this desktop but not received at Hughes due to noise, a high error rate or whatever, is that packet sent again automatically? I've had videos that refused to load until I refreshed the page and some have timed out without my intervention. I don't know if that is simply a fluke, a coincidence in the timing of my call for the page to refresh or if the data being resent was the reason the page finally loaded.

Professor

Re: Upload Issue again

I think your decimal points have been doing some holiday partying already. LOL. 

 

Where did you get these speeds? "69.1Mbps download and 86.8Mbps upload."   The upload speed is especially suspect, so I wonder if you got it with Speedtest, Xfinity, or another one of those tests that are not recommended for testing the speed of a satellite connection, because they do not give reliable results (maybe due to the latency?).  

 

If you could post the URL to your Testmy.net account results page, that'd provide a wealth of data for people (especially HN engineers) to analyze, and it'd give them a more accurate picture of what may be going on.

 

The URL would look like this:  https://testmy.net/quickstats/[your username]

 

I hope the problems you're experiencing get solved quickly. Stinks to have all these issues. 

 

Junior

Re: Upload Issue again

marasade,

 

Yah, those speeds are pretty crazy but they've appeared on Testmy.net and Ookla. It has to be some kind of fluke with the test programs. I'm going to run Testmy.net again tonight since it appears that from the constant buffering and videos starting at 144p and switching back and forth every 2 or 3 minutes the problem is getting worse. I had to drop Netflix and Hulu again. I just don't have the patients. I'll copy the results. I really dislike the thought of quitting on Hughes. When it works, it works great and is really quite dependable but every time an issue comes up like this it takes weeks to be corrected and I get the idea that the problem was more likely to have simply gone away on it's own rather than an actual repair. Windstream dsl is less than a mile away but I'll wait and see what happens this time.

Junior

Re: Upload Issue again

maratsade GabeU,

 

I don't know how much of Testmy results are available from the url. I've never posted the url before, it's always been screen prints. I started this post about 3:30 and got distracted by an email that said it was from Hughes. It explained that my email had been hijacked and it was necessary for me to reenter user name and password along with payment info, especially payment info. I figured who ever sent it was looking for something to read so I send them 90,000 copies of Death Traps from Kindle using an anonymous emailer. I hate scammers and it wasn't all that quick to send those books with uploads at .33Mbps or less but it's worth it.

https://testmy.net/quickstats/Hangfire

 

 

Assistant Professor

Re: Upload Issue again

@dfbeck, really should run manual 25MB file size for download tests and 6MB size for upload. You're burning through a lot of data using automatic file size and is not necessary as the manual tests provide accurate results.

 

Lol on what you did to the scammers. Good you realized they were only trying to get your info.

Professor

Re: Upload Issue again

"manual 25MB file size for download tests and 6MB size for upload."

 

I thought it was 12 down/3 up for Gen 4 and 25 down/4 up for Gen 5....

Professor

Re: Upload Issue again

"I don't know how much of Testmy results are available from the url. I've never posted the url before, it's always been screen prints. "

 

Whatever you did on Testmy under that account will show there, and I'm told it has lots of info the engineers can use to figure out what's going on.

 

*I am not a Hughesnet employee or representative. This is a customer-to-customer tech support community, and I am a customer.

 

@dfbeck wrote:

maratsade GabeU,

 

I don't know how much of Testmy results are available from the url. I've never posted the url before, it's always been screen prints. I started this post about 3:30 and got distracted by an email that said it was from Hughes. It explained that my email had been hijacked and it was necessary for me to reenter user name and password along with payment info, especially payment info. I figured who ever sent it was looking for something to read so I send them 90,000 copies of Death Traps from Kindle using an anonymous emailer. I hate scammers and it wasn't all that quick to send those books with uploads at .33Mbps or less but it's worth it.

https://testmy.net/quickstats/Hangfire